Osoptics

Как се поставя грим при носене на контактни лещи?

Неправилното нанасяне на грим при носенето на контактни лещи може да доведе до сухота,дискомфорт и възпаления.Ето правилния начин:

● Поставяйте контактните лещи преди да нанесете грима

● Вечер първо свалете лещите и след това отстранете грима,защото лосионите за премахване на грим може сериозно да ги увредят.

● Поставяйте спирала като започвате от средата на миглите.Избягвайте спирали за обем, защото при тях е възможно отлюспване на частици и попадането им върху лещите. Освен това четката на спиралата задържа бактерии и затова е важно да подменяте спиралата на всеки три месеца.

● Не поставяйте очна линия директно върху границата на клепача.Тя може да проникне в слъзния филм,да повреди лещата и да предизвика възпаления.Поставяйте очна линия над основата на миглите на горния клепач и под основата на миглите на долния клепач.

● Използвайте моливи за грим вместо гелове и кремообразни субстанции,които след като изсъхнат може да отделят частици.Избирайте меки моливи – отделят по-малко частици от твърдите.

● Внимавайте с пудрите за лице,прахообразния руж и сенките за очи.Използвайте ги пестеливо и ги нанасяйте на затворено око.Използвайте кремообразни сенки вместо прахообразни.

● Използвайте парфюми и спрейове за коса преди да поставите контактните си лещи.Ако вече сте с контактни лещи,пръскайте със затворени очи и отстъпете настрани от създалия се облак.Тези химикали много лесно се прикрепят към повърхността на контактните лещи.

● Обмислете вариант за еднодневни лещи.Така ще елиминирате дългосрочните натрупвания на козметични химикали върху лещите.